Винтове и дюбели – основните помощници при всеки ремонт

Винтът за дюбели е част от съвременните крепежни елементи, предназначен за фиксиране на всякакви предмети и конструкции в твърди повърхности. Принципът му на действие се основава на триенето, което се получава при разширяване на дюбела вследствие от монтирания в него винт или пирон.

Кой и кога е изобретил дюбела не е известно, но първият патент за изобретението е получен от Джон Джоузеф Роулингс на 14 януари 1913 г. в Лондон. Днес нито един ремонт не може да беде завършен, без да е необходимо да заковете нещо на тавана или стените. И ако в къщите с дървени стени проблемът се решава лесно с чук и пирони, то към бетонни стени не бихте могли да закрепите нищо без дюбели.

Съществуват много видове дюбели и те се различават както по материал, така и принципа си на задържане. Доскоро дюбелът просто се изрязваше от парчета дърво и се вкарваше в пробит отвор в стената. Сега едва ли някой използва този архаичен метод – съвременната индустрия произвежда много дюбели, за всякакви материали и за всякакви поводи. Налични в големите строителни хипермаркети и специализираните магазини за крепежни изделия са различни модели, размери, материали и предназначение: дюбели за гипсокартон, за дърво, за бетон, за тухла, за различни видове топлоизолация като минерална вата, стиропор и други, пирон дюбели, универсални дюбели и т.н.

Дюбелите могат да бъдат изработени от пластмаса (полиетилен, полипропилен) и метал. И те ще ви помогнат да разрешите най-различни битови проблеми. В комбинация със самонарезни винтове, могат да се използват за всяка една стена или друга повърхност.

Монтажният дюбел е изработен в комбинация от пропилен и от найлон. Полипропиленът може да се използва само на закрито, тъй като не е пригоден за употреба при ниски температури и може да се напука, ако бъде изложен на тях.

Найлоновите дюбели, обаче, са подходящи за всякакви условия. За някои видове крепежни елементи са предназначени за монтажен пистолет, като принципът на закрепване и външният вид в този случай са малко по-различни. Ефективността обаче изобщо не страда от това – нещо повече, именно тези дюбели се считат за най-надеждни и устойчиви.

Когато избирате дюбели, трябва да се ръководите от материала на стената и теглото на елемента, който трябва да фиксирате с тях. Например, за закрепване на шведска стена, дълбочината следва да е минимум 80 мм. За закрепване на полилеи, окачени тавани и др. са предвидени специални дюбели с дълбоки напречни прорези и разширителни ребра.