Тайните за дълголетие на азиатската кухня

Дълголетието е благодат, която всеки човек на тази земя би искал да получи по някакъв начин, но това, което е неизвестно за повечето хора е, че дълголетието зависи изцяло от начина на живот и храната, която приема! 

И докато говорим за дълголетие, има няколко държави, които със сигурност са спечелили надпреварата. Има определени места по света, където продължителността на живота е много повече от средната за света 71 години. Тя достига дори до 81-90 години.

Едно от тези места е Окинава в Япония, което също се нарича „Страната на безсмъртните“, тъй като средната продължителност на живота там е 81,2 години. Японците са известни с най-високата продължителност на живота в света. 

От диетата, която са възприели, дори до начина, по който готвят храната си, те имат свои тайни, за да живеят по-дълго. Същото важи и за голяма част от азиатците.

Основната тайна е диетата им, тъй като те консумират много плодове и зеленчуци, а храненето им е балансирано и винаги свежо. Ето няколко тайни от начина на живот на азиатците, които можете да възприемете. С тях може и вие да живеете дълги години!

Японската диета не се отнася само до яденето на суши

Японците са съсредоточени много върху това, което ядат. И не – те не консумират само и единствено суши.

Те например много обичат да ядат зеленчуци. Традиционните им ястия включват месо на скара, супи и чай. За тях сезонните плодове и рибите са най-важни. Освен това се стараят да похапват възможно най-малко на вечеря.

Японците със сигурност не се занимават с пакетирани, боклучави продукти и висококалорична храна. Друга важна част от ежедневието им е яденето на водорасли, които са изключително богати на важни хранителни вещества.

Азиатците готвят храната по различен начин

За да извлекат най-доброто от всички свои ястия, азиатците готвят с минимално количество мазнини и са включили различни методи за обработка като печене на пара, задушаване, ферментиране и леко пържене. Причината за избора на такива методи е да се запази хранителната стойност на съставката, която те използват за ястието. 

В азиатската кухня супите получават най-голямо значение заедно с зеленчуците и ориза. Ако често си поръчвате китайска храна с доставка, няма как да не знаете това.

Хората в Азия имат култура на хранене и контрол на порциите

Хората ядат, за да напълнят стомаха си и не се подчиняват на лакомията. Изобщо дори не става дума само за ядене на храна, а за социализация и общуване. Докато ядат храната си бавно, азиатците обръщат внимание на контрола на порциите. Те ядат храната си в по-малки чинии, за да се чувстват сити.

Пристрастени са към чая

В сравнение с останалия свят, китайците и японците много обичат да пият чай. Както знаете, той е много богат на антиоксиданти, а има и редица други полезни свойства.

По-малко десерти

Десертите са много разпространени на Запад и някои хора не могат да издържат и ден без сладко. Азиатците обаче приемат доста по-малко десерти. Естествено, това ги прави по-здрави.

Закуска – най-важното хранене за деня

За азиатците закуската е най-важното хранене за деня. Това е най-важният навик, който трябва да възприемете! Те вярват в концепцията за добра закуска, така че да имат сила и енергия през целия ден, чувствайки се сити. 

Въглехидратите са изключително важни за започване на деня и те получават пълноценни дози от такива ястия.

Ориз вместо хляб

Тъй като хлябът се прави с рафинирано или бяло брашно, което може да причини лошо храносмилане в тялото ви, азиатците предпочитат ориз пред него. 

Задушеният ориз е основна храна за тях, на която те се наслаждават, заедно с много сотирани или пържени зеленчуци.