Стрес - Защо се случва и как можем да го управляваме

Стресът в здравно-психически смисъл е физическата и психологическата реакция на човека на стресова ситуация, която той възприема извън неговия контрол. Тази реакция може да бъде предизвикана от редица фактори, като например липса на време, социални конфликти, нарушена работна атмосфера, както и лични или семейни проблеми.

За обяснение на развитието на стреса са разработени различни теории и модели, които е важно да се разберат, за да се управляват и намалят нивата на стрес. Отделянето на време за разпознаване и преодоляване на източниците на стрес може да помогне за създаването на по-здравословен и балансиран живот. А в този материал ще обърнем внимание на това какво е стресът и как бихте могли да се справите с него.

Какво представлява стресът и защо се сблъскваме с него?

Стресът е, когато способността за адаптиране е компрометирана или превишена. Това означава, че индивидът няма възможност за справяне с трудна ситуация, което води до физиологична реакция по подразбиране. От еволюционна гледна точка стресът има множество полезни функции - той служи като алармена система, когато организмът е в опасност, и като механизъм, който насърчава повишена работоспособност. В резултат на това кратко състояние на стрес, като например по време на изпит, може да се подобри способността ни да се концентрираме. Често обикновени ситуации, като много работа или голямо напрежение със срокове, ни тласкат към ръба на нашите възможности.

Реакцията на стреса

Когато сте стресирани, надбъбречните жлези отделят адреналин и норепинефрин с голяма бързина. Тези хормони ускоряват сърдечната честота и кръвното налягане, увеличават мускулното напрежение. Надбъбречната жлеза отделя кортизол, хормона на стреса, с намалена скорост. Кортизолът насърчава метаболизма, има противовъзпалителен ефект и повишава кръвната захар. Тези физически реакции увеличават кислорода и енергията на нашето тяло с цел бързо действие. Въпреки това, ако стресови събития се случват многократно или последователно, това повишено ниво на кортизол също може да има вредни ефекти.

Хроничен стрес

Хроничният стрес възниква, когато неуспешно се противодейства със стресиращите фактори. Несъответствието между броя на възприеманите стресори и наличните ресурси за тяхното регулиране. Това може да е така, ако постоянно бързаме от среща на среща, или ако семейните конфликти се увеличават у дома. Стресът, който продължава с течение на времето, може да има ефект върху поведението и социалните взаимодействия. Например, може да станем по-неспокойни или да се отдръпнем социално.

Хроничният стрес също може да има отрицателен ефект върху здравето, включително отслабена имунна система, неправилен сърдечен ритъм или повишен риск от неврологични заболявания. Психичните разстройства или синдроми, като депресия или умора, също се влошават от хроничния стрес. В резултат на това е изключително важно той да се управлява по подходящ начин, за да се избегне хронично състояние. В зависимост от ситуацията и индивида се използват различни методи за справяне с проблемите, които се наричат стилове за справяне.

Как сами да се справите със стреса?

Както вече уточнихме, стресът има огромно влияние над човешкото същество. Ето защо е важно да предприемете мерки и да се научите да го управлявате.

  1. Спортът е един от най-добрите начини за справяне със стреса. Той не само помага да се намалят хормоните на стреса като кортизол, но и увеличава отделянето на ендорфини, които са естествените хормони на доброто настроение в организма. Бързата разходка, лекият джогинг или дългата разходка с велосипед сред природата са отлични начини за намаляване на стреса.
  2. Сънят е от съществено значение за справянето със стреса. Когато не спим достатъчно, умът и тялото ни се претоварват и са по-податливи на стрес. Стремете се да имате между 7 и 8 часа качествен сън всяка нощ, за да поддържате нивата на стрес под контрол. Ако имате проблеми със съня, може да потърсите подходящи добавки, които да ви помогнат - https://366.bg/products/zdravni-problemi/stres-i-bezpokoistvo.
  3. Разговорът с доверен приятел или член на семейството може да бъде много полезен по време на стрес. Те не само могат да ви изслушат, но и да ви дадат съвет и да ви помогнат да намерите решения на проблемите, свързани със стреса.
  4. Уверете се, че всеки ден си осигурявате време за себе си. Това може да включва четене на книга, вземане на вана, слушане на музика или правене на нещо творческо. Предоставянето на време за релаксация и отмора ще ви помогне да намалите нивата на стрес.

Стресът може да доведе до множество проблеми, ако в продължителен период от време не предприемете мерки. Съветваме ви, ако дълго време се сблъсквате с хроничен стрес, да потърсите психолог, който да ви консултира и да ви помогне да се справите със ситуацията.