10 съвета, как да заспиш, без да броиш овчици до 1000

От край време се знае, че сънят е източник на младост и красота.

Здравият сън е от жизнена важност за човек, за да се чувства отпочинал и трудоспособен. Особено за съвременния човек сънят днес е станал проблем освен заради недостатъчното време за релакс, но и заради качеството на съня. За един работещ в офис човек, който цял ден е погълнат от задачи, клиенти и срокове, гледа деца или тича до детската градина, грижи се за домакинството и семейния бюджет е ясно, че няма много време за сън.

Днес много хора страдат от безсъние, поради преумора и превъзбуда на нервната система, а малкото сън, който имат е недостатъчен и неспокоен. Понякога несъзнателно, друг път от незнание допускаме някои грешки, които пречат при заспиване.

За да имате достатъчен сън, трябва да спазвате някой прости правила:

1) Макар повечето хора да са големи почитатели на горещата вана или душ, доказано е, че тя оказва неблаготворно влияние върху съня, ако е непосредствено преди лягане. Затова намери друго време за нея.

2) Силната светлина не е препоръчителна, вместо това я приглушете, за да може организмът ти да се настрои за заспиване. Доказано е, че силното осветление пречи за генериране на Мелатонин – хормона на съня.

3) Колкото и да обичаш да си гукаш по смартфона с любимия или да побъбриш с приятелка по Viber или Skype преди лягане, трябва да се откажеш от това. Остави любовните смс-и за през деня, клюките също!

4) Спете на отворен прозорец или на добре проветрена стая, за да може и през нощта до мозъка да достига нужното количество кислород. Така ще се събудите отпочинали и свежи.

5) Преди лягане избягвайте да гледате телевизионно предаване. Освен че емоциите от предаването или филма са натоварващи за сетивата и нервната система, самите пулсации на светлината и трептенето на дисплея са вредни за очите и здравето.

6) Същото важи в още по-голяма степен за монитора на компютъра или дисплея на лаптопа. Доказано е, че повечето дисплеи излъчват невидими и неуловими, но много вредни пулсации, заради технологията си и най-вече ШИМ /широчинно-импулсна модулация/. При старата технология CRT монитори имаше трептене заради електронно лъчевата тръба, а при новите LCD дисплеи трептенето на подстветката е това, което може да доведе до дискомфорт и дори главоболие.

7) Ако четете книга, които ви създава напрежение я заменете за нещо релаксиращо и отпускащо. Когато вечер почувствате, че ви се спи, трябва незабавно да си легнете, независимо от това, колко интересни са телевизионното предаване, което гледате, или книгата, която четете.

8) Оставете всички работни мисли за утрешния ден. Колкото и да мислите нищо няма да се промени. По-добре е на следващия ден да вземете мерки да решите проблема или възникналата ситуация с клиент или колега.

9) Спете на предимно твърд матрак и ниска средно твърда възглавница, така че тялото ви да не потъва. Така опорно-двигателния апарат ще релаксира през нощта, мускулите ще се отпуснат и ще се събудите в кондиция.

10) Забравете за яденето и пиенето на течности непосредствено преди лягане. Пълния стомах ще ви тежи и няма да ви дава покой. От последното ядене трябва да е минал поне 1 час, преди да легнете за сън.