Ревю на таблета Acer Iconia B1

Компанията Acer ни предлага таблета Acer Iconia B1 на невероятно ниска цена. В тава ревю ще разгледаме тестова бройка, с която се сдобихме – това е Acer Iconia B1.

Супер бюджетен мобилен таблет, който е достъпен на българския пазар от февруари 2013 година. И докато Samsung, Apple и донякъде Asus са се вкопчили в неумолима битка във високия ценови клас на таблетите, то при бюджетните решения нещата седят малко по-различно. Acer Iconia B1 се поява на бял свят, точно навреме, предлагайки финансово доста достъпна електроника със своите сериозни достойнства. Вероятно мнозина ще възразят, че Google Nexus е най-добрия 7-инчов бюджетен таблет, но може би ще се изненадат, защото Acer Iconia B1 е още в по-нисък ценови клас. Така, че според нас, тя не е точно пряка конкуренция на произведението на Google и на Asus.

Първото впечатление от таблета, е че 7-инчовият дисплей има малко по-дебела странична рамка. Но размерите му не са увеличени драстично. Acer Iconia B1 има дебелина от 11 мм, което е напълно приемливо за класа и е с тегло 310 грама. Спрямо цената за момента не можем да очакваме нещо по-различно от TN матрица и резолюция 1024×600 пиксела. Acer Iconia B1 не може да се похвали и с особено добри ъгли за виждане. Корпусът на Acer Iconia B1 е изработен от пластмаса, която обаче е гъвкава в задната си част. Това оставя едно неприятно впечатление.

От една страна това е нормално, защото разполагаме с така наречената пред производствена бройка, при която е нормално да се срещне.

От друга страна обаче таблетът Acer Iconia B1 е наистина в нисък ценови клас, което означава, че и предвидените за пазара модели ще са изработени по този начин. С появяването на джаджата на пазара ще разберем кое от двете предположения е вярно. Всъщност цялостният външен вид на Acer Iconia B1 носи известно младежко усещане и вероятно няма да изглеждате солидно с него в ръцете, ако сте сериозен бизнес потребител, да кажем. Ако последното е валидно дори най-функционалния таблет не може да се сравни с пълноценен лаптоп или ултрабук. За да се постигне оптимална цена Acer Iconia B1 използва не особено популярен двуядрен процесор Media Tech 8317, който обаче е базиран на Cortex A9. Със своите 1,2 Ghz тактова честота предлага комфортно боравене с операционната система Android с 4,1. Вграденият процесор също не може да се мери с класа, като Tegra 3 и Apple процесорите A5 и A6, но пък е достатъчно добър, за да се забавлявате с видеото, докато пътувате или играете по-непретенциозни игри на джаджата си.

На разположение имате оперативната памет от 512 MB, а тествания от нас таблет беше с 8 GB флаш памет за данни. Забележете, че Acer Iconia B1 има Micro SD слот, който липсва при Google Nexus 7 например. Обичайните GPS и Bluethoot също бяха налични в тестовия модел. В заключение Acer Iconia B1 се очаква да бъде икономично решение за подарък на детето ви, удобен за учебните зали или непретенциозна джаджа за път и плаж.

Ако държите на сериозната производителност и на красивия дисплей по-добре се ориентирайте в по-високият ценови клас.

Ако нямате високи изисквания към мобилното си устройство, то Iconia B1 ще ви осигури сносна комбинация между цена и качество. Грабвайте таблета, чадър за плажа и слънчеви очила и се гмуркайте в топлото лято.