Правилните чаши за кафе, според вида на напитката

Още от появата на кафето индустрията се разраства бързо и в момента съществуват няколко разновидности на напитката. Всяка от тях, разбира се, се нуждае от собствена чаша. Истинският фен ще пие кафе само от правилните чаши за кафе, защото само те са в състояние да разкрият уханието и вкуса на напитката в пълния им блясък.

Историята на съвременните чаши за кафе е не по-малко дълга от тази на самата напитка, но днес няма да се спираме на нея, а на разновидностите, в които можем да ги открием на съвременния пазар.

Видове чаши за кафе

Всяка напитка има своя собствена версия и все пак, всички заедно покриват следните критерии:
•        Наличието на дебели стени
•        Материали на изработка – стъкло, порцелан или керамика
•        Задържане на топлината по-дълго време
•        Приятен външен вид и ергономична форма
 
Елегантните чаши за кафе не са измислени само за естетическо удоволствие. Правилно подбрани, те ви позволяват напълно да се насладите на аромата и вкуса на напитката.
Както вече стана ясно, най-важните критерии за избор на чаши за кафе  са - обем, материал на производство и форма.

Видове чаши за кафе, според обема

Безспорното правило за приготвяне на кафе е, че колкото по-силно е то, толкова по-малък обем трябва да имат чашите. Затова този параметър задължително се взима предвид при избора на правилния модел. За еспресото се използват чаши за кафе от 35 - 60 ml. Това количество е необходимо, за да се запази вкуса на италианското еспресо. Според рецептата напитката трябва да се приготвя в малки количества, за да е гореща дълго време.

Кафето в ориенталски стил се пие в чаши от 70-90 ml. Тъй като в една порция има много кофеин, трябва да го пиете в малки количества. Също така, малкият обем на съда ви позволява да поддържате по-добре температурата, аромата и вкуса на напитката.

Капучиното от своя страна се пие в чаши с вместимост 170-220 ml. Това е стандартният обем. Капучиното се приготвя с помощта на мляко и има характерна пяна, поради което се изисква Така нареченото американо пък се налива в още по-големи чаши за кафе - 180-220 ml. Капацитет за "американец". Този обем се дължи на факта, че според етикета, разреденото кафе не трябва да достига до ръба на съда. Следователно напитката се нуждае от просторна чаша.

220-360 ml е стандартната чаша за кафе лате. Причината е, че за приготвянето на лате се използва много мляко. В някои ресторанти и кафенета можете да намерите дори чаши за кафе лате от 360 мл.

Тази интересна информация идва от нашите приятели от Artecasa - https://artecasa.bg/kafe-i-chay/chashi/