Потайностите на канализацията

Докато вървим, забързани на някъде, изобщо не се замисляме, какво се крие под краката ни. Градската канализация живее свой собствен живот, макар и незабележим. Усещаме, че съществува в момента, в който нагазим в бликаща от някой запушен канал вода и веднага започваме да ръсим ругатни по адрес на местното ВиК.

Всъщност, дори и при най-добро желание, хората отговорни за поддържане на тръбите не могат да знаят кога някоя млада майка ще изхвърли памперса на бебето си в тоалетната и кой друг хвърля всевъзможни отпадъци в канала. Затова когато се заемат с отпушване на канали, ВиК специалистите откриват в тях какво ли не…

Човешката небрежност е първата причина, поради която се запушва канализацията. Лошото е, че каналите са тесни, тъмни и непрогледни. Обикновено мястото на запушването се открива по бликащата обратна вода, от която се разнася неприятна миризма надалеч.

В други случаи обаче, каналът се оттича трудно, а не се знае къде и как се е запушил. В такава ситуация специалистите вадят тежката артилерия – техниката за видеодиагностика. Съвременните технологии отдавна навлязоха в каналите под формата на ултрамодерни видеокамери, които предават в реално време на монитори.

Преди да се започне ремонт и отпушване на канали, видеодиагностиката е безценен източник на информация. Камерите проникват в тъмните тръби и снимат всичко по пътя си. Хората, които наблюдават на монитора състоянието и съдържанието на тръбите всеки път се изумяват от това, което виждат вътре, въпреки големия си опит. Предметите откривани в тръбите се наслояват и с времето се превръщат непреодолимо препятствие, което спира водата.

С помощта на видеотехниката се определя причината за запушването и точното място. Камерите са цветни или черно бели, като проходимостта им е много висока. Могат да се ползват не само за водопроводна канализация, но и за тръбопроводи от различен тип – тръби на парно или такива, през които минават кабели.

Когато възникне нужда от отпушване на канали, често камерите откриват невероятни неща. Дебели, здрави тръби може да бъдат пробити от корени на дървета, които буквално се разрастват вътре в канала. В такава ситуация са много подходящи безизкопните технологии за ремонт на канали, при които с помощта на роботизирана техника се изрязват корените и се изнасят навън.

Технологиите се развиват непрекъснато, благодарение на което ремонтите на ВиК съоръженията се извършват по-лесно.