Ползите от овърклока на процесора

Ако само сте чули за овърклокинг на процесора, но не знаете има ли смисъл да го правите и на вашият компютър, тази статия се надявам да ви даде някои отговори.

Предполагам, че думата овърклок на процесора е позната на повечето компютърни специалисти и фенове на хардуера. Но нека се запитаме кога и защо има смисъл от изкуствено повишаване на тактовата честота на нашия централен процесор?

Според мен не са много случаите, когато има смисъл да си клоквате CPU-то. Ако сте стандартен потребител, който работи с офис пакета на Microsoft, ползва Интернет за информация, социални мрежи и разглеждане на сайтове то не виждам смисъл. Вие най-вероятно сте задоволен от производителността и бързината, която имате. Такива са 90% от юзерите и в голямата си степен те оформят профила на съвременния ползвател на компютри и лаптопи. Ако сте от тях е напълно излишно да подлагате процесора Intel или AMD и цялата си система на екстремно и малко рисково изпитание, повишаване на температурата и амортизация на кристала. Ако вие самите не знаете, каква точно полза имате от това уплажнение, защо за Бога ще го правите?

При съвременните процесори на Intel или AMD един дори много успешен овърклок ще доведе до разлика в производителността от максимум 10-15% и то тази разлика ще бъде осезаема само в много тежки и гладни за производителност апликации и приложения за 3D, рендиране, математически изчисления, архитектурни програми и такива за CAD/CAM. Неочаквано висок прираст чрез овърклок на производителността не може да бъде постигнат само с увеличаване на тактовата честота. Не и с днешните темпове на развитие на компютрите. Можете само да постигнете производителност на компютър, който е примерно със 100-200$ по-скъп от вашият и дори тогава е доста относително, имайки в предвид компонентите в по-скъпият компютър.

От моя дългогодишен опит мога да споделя, че в много редки случаи овърклока се извършва с цел икономия на някакви финанси или получаване на по-мощен компютър за игри или работа. Ако наистина желаете работен компютър тип Workstation, за по-бързо извършване на изчисления или изобщо на нещо свързано с рабоен процес то заложете на покупка на нов компютър с балансирани и съобразени параметри. Т.е. имате нужда не само от бърз процесор, но и от бърза DDR4 памет, бързо SSD, съвременен чипсет на дънната платка Motherboard и мощна видео карта, ако играете на игри. Наблюденията ми са, че специалистите, които си изкарват хляба с работа на компютъра почти не се занимават с извършване на процесорен овърклокинг. Те нямат време за такива опити с неочакван край и безкрайни проби и грешки. За тях е по-важно десктоп компютъра или лаптопа да работят стабилно и бързо, без да забиват, блокират или сини екрани. Те много много не се нуждаят от информация, как работи компютъра и какво точно прави cpu.

Ако сте един от всички тези нормални потребители на компютър и лаптоп или сте професионалист, работещ на работна станция или сървър в най-обшият случай не се занимавайте и не губете време, просто няма никакъв смисъл. Системата ви /особенно ако е лаптоп/ в голям процент от случаите просто не е конфигурирана и предвидена да бъде насилствено овърклокната и сигурно няма да издържи, кой знае какво повишаване на честотите. В този случай Upgrade с нови части ще е по-удачен.

Ако сте закупили маркова машина на DELL, LENOVO, HP или Fujitsi то ще забележите, че в BIOS липсват настройки за овърклок. По време на моята практика съм закупил много такива компютри втора ръка и в това отношение те са напълно "защитени". Марковите машини са създадени с една единствена цел - да работят безпроблемно.

Втората група от компютърни специалисти са тези, които вече са правили опити с цел "изпържване на процесора" - те информация са чели и препрочитали достатъчно по форумите в "разпилян вид". Едно от най-авторитетните и интересни места за хардуерни ентусиасти е форумът на hardwarebg

Съветите в тази статия не са за вас, ако сте запален компютърджия и сте врял и кипял в темата с хардуер, ако сте сглобили и настроили поне 100 машини, ако имате сериозни познания относно това, какво се побира в компютърната кутия и за какво са всички платки. Тогава дерзайте и дано честотата бъде с вас!

Ако все пак имате огромно желание да го направите и да експериментирате с процесора, то на пазара има компоненти, които биха издържали някакъв умерен овърклок. Разбира се ако сте решили да постигнете екстремно увеличаване на тактовата честота, има смисъл да си купите възможно най-подходящата дънна платка, водно или азотно охлаждане, голяма компютърна кутия, подходяща RAM памет и най-вече процесор, който би издържал някакъв епичен овърклок. Но пак трябва да премислите добре, дали наистина ще има полза от овърклока и за сметка на какво ще бъде.