Как почистването на дома оказва влияние на здравето ни

Колкото и динамично да е ежедневието ни, рядко подценяваме почистването на дома, но мнозина от нас не подозират, че то е ключово за здравето на всички обитатели.

Нашите жилища не винаги са толкова гостоприемни – при това не само за околните, но и за самите нас. Да, независимо какви усилия полагате, за да поддържате ред и чистота, има някои скрити капани, които крият рискове за здравето ни. Ако искаме да сме сигурни, че всяка зона е под стриктен контрол, може би е удачно да се доверим на професионална фирма за почистването на дома.

В противен случай трябва да отделяме достатъчно време на онези места, които могат да се окажат потенциално опасни, както и да си осигурим необходимите уреди за целта.  

4 основни точки на фокус за добра хигиена вкъщи: 

1. Спалнята 

Леглото и матракът имат своите специфични изисквания, за да се предотвратят евентуални респираторни проблеми и алергични реакции. В матрака, дамаските на мебелите или килимите могат да се развият акари, които да причинят дерматити, екземи или астма.

Можем да го предотвратим, ако редовно сменяме спалното бельо и го перем на висока температура, след което го сушим в машина или на слънчева светлина. Препоръчително е възглавниците да се подменят с нови на всеки две години. Проветряването на помещението трябва да е ежедневна задача, за да се избегне задържането на влага. 

2. Обзавеждането

Мебелите, които са амортизирани с времето, могат да застрашат здравето ви. Има стари модели, които са произведени от плоскости, при слепването на които са използвани токсични вещества. 

Планирайте закупуването на такива от естествено дърво или техни заместители със съвременен дизайн, като винаги се консултирайте с какво са обработвани впоследствие. Креслата и канапетата е важно да са с дишащи материи и да бъдат почиствани редовно. Трудно ще успеете да го направите в дълбочина, затова тук намесата на фирма за почистване е далеч по-удачна стратегия. 

3. Стаи с потенциал за възникване на мухъл

В кухнята, банята и остъклените балкони влажността винаги е на високо ниво, на която трябва да отговорите с отлична вентилация и мерки срещу образуването на мухъл. Той е отговорен за редица сериозни здравословни проблеми, като отпадналост, главоболие, кашлица, понижен имунитет. 

При наличие на конденз по прозорците, миризма на влага, задух в помещението трябва да сте нащрек, защото това са първите признаци за развиването на плесен. 

Ако се налага, използвайте влагоабсорбатор и се стремете към поддържането на постоянна температура през зимните месеци. 

4. Домашната техника 

Кафемашината, хладилникът и климатиците са уредите, без които не можем у дома. Те имат своите незаменими функции, а нашата отговорност е да се грижим за състоянието и хигиената им. 

Филтърът на климатика трябва да се дезинфекцира и забърсва поне веднъж в месеца, а цялостната профилактика се прави от специализирана фирма един път в годината. 

В хладилника не е правилно да се съхраняват развалени плодове и зеленчуци, нито храни с изтекъл срок на годност. Измивайте отделенията и рафтовете на няколко седмици, за да не се стига до създаване на условия за развъждане на микроби и бактерии.     

Ако времето ви е ценно и се нуждаете от подкрепа за почистването на дома, потърсете помощ от опитния екип на РЕФЛЕКС М.