Плочки за баня - полезни съвети за дома

Ако банята ни се нуждае от нов облик, но не искаме да правим големи трансформации, можем да подобрим вида на повърхностите.

Нека видим как да разкрасим плочките в банята по елегантен начин и да придадем нова светлина на средата. Усещанията, които изпитваме, когато усещаме средата в банята, са важни по отношение на възприеманото благополучие и комфорт. Всъщност съществен аспект при организирането на банята е именно хармонията, с която се съчетават цветовете, формите, светлината и сянката, пълните и празните пространства. Всички съвети в тази статия идват от специалистите по обзавеждане за баня от онлайн магазин https://www.geraka.com/ 

Важна роля несъмнено играят стенните облицовки, в частност плочките. Ще е необходимо съвсем малко, за да подчертаем банята си, просто като отидем да украсим наличните.

Плочки за баня: значението на стенните плочки

Във всяка баня стенните облицовки играят важна роля, доколкото те геометрично очертават нашата баня и най-вече придават хроматичен отпечатък на цялата среда. Всъщност, когато искаме да преобразим банята си, първите въпроси, които трябва да си зададем, са свързани именно с покритията:

  • Мога ли да променя цвета на стените?
  • Трябва ли да се сменят плочките?
  • Каква техника е удобна за пребоядисването им?

Легитимни въпроси, на които има много възможни решения, които да бъдат приложени. Всичко зависи от стила и нивото на завършеност, които искаме да постигнем, като пресъздадем работата "направи си сам" или се обърнем към опитен персонал. Във всеки случай разкрасяването на плочките за баня се оказва бързо и евтино решение.

Защо да украсяваме плочките в банята?

Може да имаме много причини, поради които искаме да подобрим външния вид на плочките за баня, но със сигурност има няколко често срещани, с които можем да се идентифицираме. Първо, вероятно цветът и покритието на настоящите плочки не отговарят на стила, който имаме, и вече не ни отразяват. А може да има и прости технически причини: ако имаме малка баня и използваните цветове са тъмни и мрачни, възприятието за пространство значително намалява и банята ще изглежда още по-малка, отколкото е! Затова обърнете внимание на цветовата палитра, която да включим в нашата баня.

Как да ги украсим

Преобразяването на облицованите с плочки повърхности в банята може да има няколко решения. На първо място, трябва да оценим състоянието на запазеността ѝ и да видим дали е възможно да се извърши: Боядисване на покритието пълно или частично отстраняване и подмяна обикновена допълнителна декорация на съществуващите плочки. Всички възможни решения крият още много практични идеи, които да бъдат реализирани: ограничението е във въображението ни!

Покриване на плочки за баня

Ако състоянието на стенните плочки в банята е добро и не се виждат никакви драскотини, счупвания или пукнатини, можем да приемем, че те са просто покрити. Покриването може да се извърши по два начина: Боядисване на плочките с друг цвят или покриването им с нови плочки.

Първото решение предполага по-ниски разходи и оригинален ефект. За да ги боядисаме, можем да се обърнем към два вида бои, подходящи за средата в банята: епоксидна боя и акрилна боя. Идеалният вариант е плочките да се боядисват, когато имат светъл фон, по възможност бял, така че дизайнът и крайният ефект да са възможно най-верни на проекта, който сме замислили.

Второто решение, от друга страна, осигурява намаляване, макар и минимално, на вътрешния обем поради застъпването на двете покрития, но пък напълно нов ефект на помещението. В този случай съветът е да се спрем на група плочки с по-голям размер, ако се намираме в баня с по-големи размери; напротив, ако имаме малка баня, по-добре е да изберем плочки с по-малък размер.

Пълно или частично отстраняване и подмяна

Когато плочките в банята са в непоправимо състояние, нямаме друг избор, освен да изберем демонтаж и подмяна на плочките, независимо дали е цялостен или частичен. Всъщност това може да е възможността, която сме чакали, за да премахнем облицовката на място, където искаме да постигнем повече в банята си. В този случай съветът е да се обърне внимание на крайния вид на отстранената облицовъчна повърхност: препоръчително е работата да се извършва от опитен персонал.

Подови плочки

Допълнителна декорация от плочки

Боята и шаблоните не са единственият начин да преобразим облика на банята си, особено когато настоящите плочки се поддържат в добро състояние. Затова съветът е да се използва допълнителна декорация към сегашните плочки, която няма да промени цвета или материала, но ще има интересен вид благодарение на добавените нови елементи. Нека поговорим за стикерите: модерно и иновативно решение, което ви позволява да промените естетиката на банята си, просто като залепите дизайнерски стикери към съществуващите. Можем да ги намерим в различни цветове и форми на пазара. Съветът е да се купуват качествени плочки с точен размер, пропорционален на отделната плочка или група, за да не се развали цялостният дизайн, който се създава.