Какво трябва да знаете, ако стъклого на вашия iPhone е спукано?

Ако вашият iPhone има спукан екран, има няколко опции да го поправите. Можете временно да залепите прозрачна лента върху пукнатината и да използвате протектор за екрана, за да го предпазите от по-нататъшно увреждане. Но най-добрият вариант е да поправите счупеното стъкло в сервиз.

Домашни средства за предотвратяване на напукано стъкло на iPhone

Ако искате да предотвратите спукване на екрана на iPhone, можете да направите няколко неща. Първо се уверете, че телефонът ви е защитен от надраскване и изпускане. Това може да анулира гаранцията на вашия телефон. След това използвайте средство за премахване на драскотини. Това ще се погрижи за малки драскотини по стъклото и удари. Ще трябва внимателно да нанесете пастата, без да попада върху чувствителните части на телефона. И накрая, не забравяйте да оставите пастата да изсъхне, преди да я използвате. За по-сериозни щети трябва да обмислите наемането на професионалист. Основен съвет за превенция е използването на протектор.

Друг начин за ремонт на счупено стъкло на iPhone е чрез нанасяне на лепило върху напуканата зона. Това ще предотврати по-нататъшно увреждане на екрана. За да нанесете лепилото, използвайте клечка за зъби или четка за нокти и го оставете да изсъхне. Ако имате проблеми с прилепването на лепилото към стъклото, можете да наклоните телефона напред-назад, за да го нанесете равномерно. След това избършете излишното лепило, за да предотвратите повторно надраскване на екрана. Като алтернатива можете да използвате опаковъчна лента, за да поправите напуканото стъкло. Просто го изрежете до подходящия размер и го разточете върху пукнатината.

Признаци за повреда на екрана на iPhone

Потребителите на iPhone трябва да бъдат внимателни, когато използват своите мобилни телефони. Изпускането им или поставянето на твърди предмети върху тях може да повреди стъклото на iPhone. Това може да доведе до неудобства в комуникацията. Често е възможно да поправите повредения екран, но понякога е непоправим. В тези случаи е най-добре да вземете ново стъкло и да го смените в сервиз.

Що се отнася до дисплея, IPhone има две части, дигитайзер и LCD екран. Когато дигитайзерът не функционира правилно, сензорният екран ще спре да работи правилно. Когато това се случи, екранът няма да реагира добре на допир и може да изисква допълнителен натиск, за да работи. В екстремни случаи екранът може изобщо да не се включи или да работи само част от времето. Може също така да се повреди до такава степен, че телефонът повече да не се включва. Ако имате счупено или напукано стъкло, без други функционални аномалии, то значи вашия дисплей е невредим.

Опции за ремонт в Apple Stores

Ако имате счупено стъкло на телефон iPhone, можете да изберете да го поправите при сертифициран сервизен доставчик на Apple или да замените устройството си за ново. Въпреки че последната опция е най-скъпата, струва си да я обмислите, защото Apple ще използва нов, сертифициран екран или стъкло и ще го калибрира, връщайки вашия iPhone към фабричните му настройки. Ако имате дълъг договор, може да е по-разумно да замените телефона си за нов, вместо да плащате за ново стъкло. 

Предлагат се ремонтни комплекти за много модели iPhone. Комплектите съдържат всички необходими инструменти за разглобяване на телефона и смяна на стъклото. Можете също да занесете телефона си в магазин на Apple, за да сменят екрана му. Разбира се тези комплекти ще ви помогнат само за разглобяването на телефона, но вие отделно трябва да закупите ново стъкло, чиято цена е сравнително достъпна. 

Ако трябва да ремонтирате спукан екран на iPhone

Въпреки че е изкушаващо да опитате да поправите спукано стъкло на iPhone сами, това може да не е най-доброто решение. Опитът да поправите напукано стъкло може да компрометира вашата гаранция. Освен това, ако се опитвате сами да поправите екрана, ще трябва да платите такса за обслужване на Apple. Освен това, счупеното стъкло с петна може да има вътрешна повреда, която ще попречи на телефона да работи правилно.

Най-добрият избор е да занесете телефона си в сертифициран сервиз, за да бъде поправен от опитен и квалифициран специалист. Например, в магазини Mlgroup ще поправят стъклото на вашия iPhone професионално за ниска цена. Всички техни условия вижте тук: https://mlgroup.bg/c/servizni-uslugi/smyana-na-schupeno-staklo/schupeno-staklo-na-iphone/