Каква е ролята на автомобилното масло?

Моторно масло за автомобили с голям пробег

Моторното масло за автомобили с голям пробег е специално формулирано за превозни средства с над 120 000 км. Това масло е напълно синтетично и е идеално за автомобили с по-голям пробег. Осигурява отлична производителност и защита за вашия автомобил. 

Автомобилното масло за голям пробег също съдържа специални уплътнители, които помагат за предотвратяване на течове на масло и защитават компонентите на двигателя. Ако вашето превозно средство изпуска масло, това най-вероятно се дължи на повредени гумени уплътнения. Гумените уплътнения естествено се разграждат с времето, стават напукани и чупливи. 

Моторно масло за автомобили с голям пробег може да бъде трудно за намиране. Можете обаче да използвате инструмента за препоръки за смазочни материали Cenex, за да намерите най-доброто масло за вашия автомобил. С помощта на този инструмент можете да намерите идеалното моторно масло за вашия автомобил и да избегнете скъпи грешки. Вискозитетът на маслото ще помогне за предотвратяване на течове на масло и ще защити компонентите на двигателя при висока температура. Също така съдържа антиоксиданти и балсами за уплътняване. Mobil1 е една от най-известните марки моторни масла.

Каква е ролята на автомобилното масло - за голям пробег

Маслото във вашия двигател се разгражда с течение на времето поради изгарянето на бензин. Моторното масло за автомобили с голям пробег помага да се забави този процес и да се предпазят компонентите на двигателя. Това обаче не може да предотврати износването. В допълнение към намаляването на износването, моторното масло за голям пробег може да намали разхода на масло. Това помага на по-старите превозни средства да работят по-дълго и по-здравословно.

Намалява триенето

Автомобилното масло е основна част от всяко превозно средство и трябва да се сменя редовно, за да се осигури правилно смазване. Маслото покрива движещите се части, за да намали триенето, което е от съществено значение за подобряване на работата на автомобила. Без подходящо смазване вашият двигател ще има високо ниво на устойчивост, което ще доведе до износване.

Има няколко различни добавки, които могат да намалят триенето. Някои от тях са по-ефективни от други, а други са неефективни. Тук ще обсъдим разликите между добавките и техните ефекти върху триенето. Първият вид се нарича Moly. Това е често срещана добавка, която се използва в моторните масла от 80 години.

Друг вид добавки за автомобилни масла са известни като FMs. Тези добавки са базирани на блокови полимерни структури и съдържат полярни аминогрупи. Доказано е, че тези съединения намаляват триенето върху различните повърхности. FM могат да бъдат намерени както в базови, така и във формулирани двигателни масла. Те могат да помогнат на превозните средства да подобрят икономията на гориво чрез намаляване на вискозитета на двигателното масло.

Каква е ролята на автомобилното масло - предотвратява триенето

Друг вид добавка е полярно съединение, наречено модификатор на триене. Това вещество помага за намаляване на повърхностното триене чрез химическо прикрепване към метални повърхности. Освен това намалява общото триене на системата. Това намалява генерирането на топлина и образуването на частици от износване, което подобрява ефективността на автомобила.

Неутрализира корозивните вещества

Неутрализирането на корозивните вещества в моторното масло е от съществено значение за работата на двигателя. Корозивните горивни газове могат да изтекат през пръстените на двигателя и да кондензират в маслото на картера, което може да причини повреда на компонентите на двигателя. Способността на моторното масло да неутрализира тези корозивни вещества е критичен фактор за удължаване живота на частите на двигателя. Производителите на синтетични продукти за моторни масла като ProTecta използват специални инхибитори на окисляването и корозията, за да противодействат на вредните ефекти на изгорелите газове.