Каква е издръжливостта на различните видове дограма?

Ако избирате дограма за вашия дом или офис, един от първите въпроси пред вас е каква е издръжливостта на различните материали. Това е така, защото не искате да ви се налага да я сменяте често, а и търсите добро качество за парите си. Нека разгледаме колко са издръжливи най-популярните видове дограма.

uPVC прозорците могат да издържат до 35 години

Ако планирате да смените старите прозорци в дома си с PVC такива, трябва да изберете марка с първокласно качество. По този начин ще получите прозорци, които ще запазят външния си вид и ще издържат десетилетия. Все пак трябва да сте наясно, че един нискокачествен прозорец може да избледнее само за пет години. Този проблем се причинява от съединението, което се използва при направата на някои прозорци.

В сравнение с дървените прозорци, PVC прозорците са по-сигурни, изискват по-малко поддръжка и могат да затоплят дома ви. Те също ще ви помогнат да спестите от сметките си за енергия. Продължителността на живота на един uPVC прозорец обаче зависи от качеството му, колко добре е монтиран и къде е поставен.

Каква е издръжливостта на различните видове дограма - pvc

В зависимост от качеството на използваните материали PVC прозорците и вратите могат да издържат до 35 години. Въпреки че повечето инсталации с двоен стъклопакет са проектирани да издържат най-малко двадесет години, важно е да запомните, че животът на  една PVC дограма зависи от много фактори, включително колко добре е инсталирана и къде е поставена.

Алуминиевите дограми могат да издържат до 60 години

Алуминиевите дограми предлагат издръжливост и дълготрайност. Те са изключително здрави и не се деформират, дори когато са подложени на екстремни температурни промени, като тези през летните месеци. Твърдостта на материала също така означава, че рамките са с точни размери, осигуряващи максимална херметичност и перфектно прилягане към стъклата.

Материалите, използвани за алуминиевата дограма, са издръжливи и изискват минимална поддръжка. Междувременно дървените прозорци изискват периодична поддръжка, като например нов слой боя на всеки седем до десет години. Предимствата на алуминиевата дограма я превръщат в инвестиция, която ще се изплати в дългосрочен план. В допълнение към издръжливостта, те предлагат по-добра защита от атмосферни влияния и устойчивост на корозия.

Материалите, използвани за алуминиева дограма, имат широка гама от покрития. Предлагат се в много цветове от бяло и сиво до черно и могат да бъдат прахово боядисани. Това означава, че те са в състояние да допълнят почти всяка сграда. Традиционно алуминиевите прозоречни рамки са били използвани за търговски проекти, но сега все повече се използват за домашни приложения.

Каква е издръжливостта на различните видове дограма - алуминиева

Дървената дограма може да издържи до 60 години с минимална поддръжка

Дълготрайността на дървената дограма зависи от вида и качеството на използваната дървесина. С подходяща грижа и поддръжка тези рамки могат да издържат десетилетия. Ако не се поддържа правилно, дървената дограма може да пострада от гниене и щети от вода. Тази повреда може да доведе до по-скъпи ремонти. Редовното почистване и проверки са от съществено значение за поддържане на оптималната работа на дървената дограма. Ако обмисляте да закупите дървена дограма за вашия дом, следвайте тези съвети, за да увеличите максимално дълготрайността им.

Когато избирате между дървени прозоречни рамки и винилови прозоречни рамки, не забравяйте да вземете предвид степента на поддръжка, която всеки вид изисква. Дървените прозоречни рамки се нуждаят от повече поддръжка от виниловите прозорци и може да имат нужда от подмяна в даден момент. Но при правилна грижа дървената дограма може да издържи десетилетия без никакви ремонти.

Друг фактор, който влияе върху дълготрайността на дървената дограма, е местоположението на прозореца. Ако са изложени на атмосферни влияния, особено на вятъра, те могат да се повредят. Ако живеете във влажен климат, дървените прозорци са по-малко издръжливи. Дъждът и вятърът могат лесно да ги повредят, така че трябва да изберете къде да ги инсталирате.

Каква е издръжливостта на различните видове дограма - дървена

Виниловите рамки за прозорци могат да издържат до 30 години с минимална поддръжка

Докато виниловите прозорци може да изглеждат като скъп избор, те всъщност са лесни за поддръжка. Редовното почистване на прозорците е толкова просто, колкото използването на препарат за почистване на стъкла и топла вода. Материалът на вътрешната винилова рамка може да се почиства с мека кърпа и сапунена вода и можете дори да изсмучете мръсотията и отломките от релсите на прозорците. Също така е добра идея да смажете обкова на прозорците с лубрикант на силиконова основа.

Друго предимство на винила е, че не избледнява с времето. Докато дървото в крайна сметка ще трябва да бъде боядисано, винилът ще запази цвета си през целия живот на прозореца. Това означава, че няма да се налага да пребоядисвате прозорците си на всеки няколко години. Освен това цветът на винила няма да избледнее, дори когато е изложен на слънчева светлина.

Ако сте забелязали пукнатина във винилова рамка на прозорец, време е да я поправите. Този ремонт е лесен и може да се извърши от собственик или професионалист. Първо ще трябва да почистите зоната около пукнатината. След това ще трябва да шлайфате краищата, за да премахнете всички остри ръбове. След като това стане, можете да нанесете винилово лепило върху напуканата зона. Ще ви трябват ръкавици, за да предпазите ръцете си от лепилото. След това ще трябва да го оставите да изсъхне. След като лепилото стегне, ще трябва да шлайфате и полирате повърхността, докато стане гладка.