Как да победим лятната жега с климатик

През последните години климатичните промени на нашата планета доведоха до осезаеми промени и през лятото и през зимата. Свидетели сме на горещи лета, съпроведени с внезапни летни бури с голямо количество дъжд и дори градушки.

Лятната жега, съпроводена със замърсения градски въздух и липсата на проветрение, кара все повече хора да са замислят за покупка на климатик, както за охлаждане през лятото, така и отопление през зимата. Ако живеете на последен етаж или подпокривно пространство, тогава високите летни температури стават нетърпими и ще със сигурност ще имате нужда от охлаждащ климатик.

Преди покупката и по време на експлоатацията ще имате нужда от напътствия за почистване и обслужване на климатика - както на вътрешното тяло, така и на външното. 

Ако се консултираме с фирмите търговци на климатици и изготвим списък със съвети за това, как те се поддържат най-лесно, ще научим няколко интересни и полезни факта.

1. Обадете се на професионалист

Всички климатици, за да работят правилно, трябва да бъдат технически изправни. Не е достатъчно само да ги монтираме. Все пак те са техника, която изисква периодично професионална поддръжка, почистване и настройване. Всички фирми предлагат веднъж годишно задължителна профилактика на климатика. Тя включва преглед на външното тяло, измерване на количеството на фреона в системата и работата на компресора. Не подценявайте ежегодната профилактика на климатика, за да имате устройство, на което да разчитате.

2. Пазете филтъра на вътрешното тяло чисти

Почиствайте филтъра на вътрешното тяло поне веднъж месечно. Това е особено важно по време на лятото, когато във въздуха има много прах и алергени. Ако филтърът се запуши, ще трябва да работят по-усилено, за да предоставят едно и също количество хладен въздух. Замърсените филтри на климатика са предпоставка за разпостранение на полени, прах, акари и други микроорганизми и бактерии в жилището ви. Забърсвайте прах от горната част на климатика, за да не попадат финни прахови частици във филтъра му.

3. Поставете външното тяло на климатици на сянка

Монтираните на подходящо място климатици с правилно избрано засенчване могат да бъдат по-ефективни. Въздухът в сенчестата част на пространството е по-хладен от околния въздух, което означава, че ще охлаждат по-лесно въздуха вътре и съответно ще реализирате по-добра енергийна ефективност.

4. Не охлаждайте топлината

Не поставяйте лампи, телевизори или други уреди, отделящи топлина, близо до термостата на вашите климатици. Термостатът отчита отделената топлината и ще ги кара да работят по-дълго, отколкото е необходимо.

5. Нагласете вашите климатици и излезте

Ако често забравяте да намалите или да ги изключите климатичната инсталация преди да тръгнете за работа, обмислете покупката на програмируем термостат или таймер. Много от новите модели климатици имат WiFi модул и мога на бъдат управлявани дори чрез смартфон от разстояние.

6. Време ли е за замяна на монтираните климатици?

Можете да решите, че те вече не са ефективни. Помислете за подмяна с нови енергийно-ефективни модели. Обикновено по-новите са по-скъпи, но благодарение на конкуренцията цените падат.

А и защо с покупката на по-малко консумиращи енергия да не се включим в опазването на околната среда? Ако решите да подмените старите с по-нови модели, помислете за правилното оразмеряване. Ако инсталирате климатици, които са твърде малки за помещението, те ще се включват и изключват често, което ще доведе до намаляване на ефективността им. Обикновенно размера на климатика се означава като 9, 12 и т.н. според обема на помещението, за което е пригоден.

7. Позволете на вашите климатици да дишат!

Постарайте се на около 2-4 метра от външното тяло на монтираните климатици да няма растения, храсти или друга зеленина, за да се осигури адекватен въздушен поток.

8. Поставете на прозорците си фолио или външни щори

Страхотна идея за подобрения в дома е да поставите на прозорците специални външни ролетни щори, които да спират проникването на пряка слънчева светлина. Така защитавате и вашата PVC дограма, като осигурявате защита от UV лъчите и спестявате енергия и средства.