Каква грижа изисква караваната през зимата

Активният сезон за почивка на свободолюбивите собственици на подвижен дом е закрит, но пък караваната трябва да е във форма, за да ви служи вярно отново

Любимото возило, което отново след месеци ще ви отведе към мечтаните дестинации, изисква правилна грижа и добро отношение. Не бихте могли да направите компромис точно с тази част от подготовката за зимния сезон.

Като всички други коли, те също се нуждаят от енергия и обикновено са оборудвани с акумулатори за каравани. Където и да планирате да ги оставите на престой през студените месеци, важно е да имате достъп до мрежата, за да поддържате батерията им. Препоръчително е, когато не е в движение, пак да се осъществява редовна доставка на ток.

Веднъж на 14 дни е максимумът, в който трябва да обърнете внимание на този въпрос. В противен случай може да се стигне до проблеми при стартиране или пълно унищожаване на устройството.

Външни зарядни помощници също могат да бъдат удачни, които да свържете и да подадете електричество.

Съобразете внимателно мястото за съхранение през периода, в който рядко или въобще няма да използвате къщата на колела. Специалистите са на мнение, че е желателно тя да се намира в топло помещение, противно на виждането на еколозите, които със сигурност няма да са въодушевени от препоръката.

Все пак, каквото и решение да вземете, не позволявайте да се стига до рязко охлаждане и замръзване. За караваната такива екстремни температурни разлики, особено на фона на висока влажност, могат да бъдат доста вредни. До около 10 градуса средна стойност е разумна за осигуряването на добри условия.

След тези основни препоръки, преминете към почистването.

Лишете се от всякакви остатъци от храна – те могат да бъдат примамка за мишки и насекоми. Хладилникът трябва да бъде освободен, размразен и почистен. Оставете го отворен за по-дълго време, за да го подсушите идеално.

Ако кухнята ви е оборудвана с уреди – котлоните и печката също трябва да бъдат лъснати и приведени в добър вид.

Възглавниците е хубаво да бъдат поставени така, че да циркулира въздух около тях, за да се избегне появата на мухъл. Подобно на тях, всяка материя, която може да абсорбира влага, трябва да бъде премахната. Килими, завивки, чаршафи, кърпи – приберете ги за времето, когато ще бъдат използвани пак.

Подобно решение може да вземете и за наличните електроуреди. След това смажете ключалките и пантите, обработете уплътненията със силиконов спрей.

Не бива да забравяте за водната система, която изисква зазимяване и почистване с препарати, както и за бойлера, душа, помпите.

Що се отнася до батерията, нея може и да я разкачите, за да й намерите по-сухо място, където няма опасност да замръзне.

А ако вече е за смяна – доверете се на Dikar.bg, един от малкото магазини на пазара, който ще ви упъти кои акумулатори са удачни за кемпери и каравани.