Електронна цигара – митове и легенди!

Малки, пластмасови предмети, които приличат на цигари. Изглеждат сякаш имат филтър, изглеждат сякаш имат огънче.

И не само това, изглеждат все едно наистина подават „дим” към дробовете на пушача. Изглеждат все едно пушачът наистина издиша дим.

Изглеждат толкова добра идея – пушиш водна пара, с никотин. Хем пушиш, хем не пушиш.

Изглеждат все едно с тяхна помощ можеш да спреш да пушиш.

За съжаление – само изглежда така.

Нека ви разкажа това, което аз знам за електронната цигара, а ако не ми вярвате вие също можете да загубите около година в мъчения с тази малка залъгалка.

А вие ми кажете – какво не е наред в горната снимка?

Какво представлява една електронна цигара?

За всички, които не са се интересували, обяснявам накратко. Електронната цигара се състои от три главни части – батерия, “атомизатор” и пълнител.

Батерията си е батерия, презареждаема, към комплекта, най-често, се включва и зареждачка и резервна батерия.

Атомизатора – тука е космическата технология, като я описват. Състои се от чипче и нагревател с камерка. Или само от нагревател.:)

Пълнителя – на мястото на филтъра на обикновена цигара. Пълнителят представлява дунапрен напоен с течност, в която има никотин. Закрепя се към пулверизатора. И е консуматив.

Механизмът на работа е следния.

От пълнителя, се стича малко течност с никотин в атомизатора. Тази течност се нагрява в атомизатора, като се използва тока от   батерията. Фината водна пара, със съдържание на никотин се вдишва през пълнителя, който си има дупка за вдишване.

И толкова. Включва се при всяко вдишване през пълнителя, не се пали, не се гаси, не прави отровен дим, не се поглъщат хиляди химикали, няма опасност да се изгорите, и можете да „пушите” практически навсякъде.

Казах ви че изглежда много добра идея за замяна или спиране на цигарите. Освен това, можеш да си поръчваш пълнители  със различни концентрации на никотин и да намаляваш концентрациите, докато стигнеш до нула. Сега звучи още по-добра идея, нали?
Хайде да ви кажа и още нещо, преди да се впуснете в тръс към най-близкия магазин – така пушенето може да ви излиза много по евтино.

Е сега вече ако не тичате към магазина, значи се усещате че има някаква уловка.

Е, добре, къде е уловката?

Всеки пушач, който си купи електронна цигара, може дълго и упорито да ви разказва колко е добра и как пуши много по-малко. Може да ви разкаже колко е удобно, може да се пуши навсякъде, как всъщност му излиза много по-евтино. Аз бях точно от този вид пушачи на електронни цигари – напълно заблуден.

Но никой пушач с електрона цигара няма да ви каже за едни неща, които не са му казали на самия него.

Да започна подред:

Никакви гаранции – произход

Никой не може да ви гарантира произхода на това, което си купувате. Единствената гаранция е, че се правят в Китай. Всичките! Каквото и да ви разказват или пише на брошурата – електронните цигари се правят в Китай.
Преди няколко години, когато електронните цигари не бяха толкова разпространени, в световен мащаб имаше не повече от 3 модела от два производителя. По това време се знаеше, че електронните цигари са от Китай, но като че ли имаше някаква форма на качествен контрол.  Сега производителите са десетки. Пазара е залят с евтини електронни цигари и горе долу всички пазаруват от базара на Илиянци, преди да ви доставят вашата, поръчана през Интернет, електронна цигара.

Добре, къде е проблема, даже още по-евтино? – може да си помисли някой. Всъщност тук проблема не е в самите устройства, макар, че малко по-натам ще се спра и на този въпрос. Проблемът тук е основно пълнителя на цигарата, което ни води до друга уловка.

Съвсем никакви гаранции – пълнителят

Никой не може да ви гарантира, че пълнителят отговаря на някакви норми и на това ,корто пише като данни за съдържание на никотин. Когато купувате пълнители от Илиянци, или от някой, който ги е купил от там и ви ги продава с необходимата надценка, вие никога не знаете:

  • какво съдържа пълнителя,
  • колко никотин има в него,
  • в каква течност е разтворен,
  • с какви други химически ароматизатори и есенции е разтворен
  • какво се случва с всичката тази химия когато мине през пулверизатора.

Нямате си и идея!  И което е по-лошо, в повечето случаи и производителите им си нямат идея. Представете си, че на пазара се продава дори само никотинова течност за пълнители за електронни цигари. Но какво има в тази течност, аз лично не се наемам да сложа в устата си.

Помислете – толкова много ли се мразите, че да слагате в устата си и да поглъщате в дробовете си нещо, за което си нямате идея даже какво е?

Съвсем никакви гаранции – атомизаторът

Атомизаторът – никой не може да ви каже какво се случва с течността в пълнителя, когато стигне до атомизатора. Всички обаче казват, че след атомизация и изпаряване в камерката, се отделя само водна пара с малко никотин, колкото в едно дръпване с нормална цигара. Но защо тогава от време на време тази камерка и атомизатора се затлачват и се налага да се почиства, с вградена процедура или по друг начин? Какво точно от водната пара с малко никотин успява да се отложи в камерата и да я затлачи?

Нали не мислите, че тези затлачващи компоненти си остават кротко само в камерката на атомизатора?

Допълнително пристрастяване

Когато съдържанието на пълнителя не отговаря на това, което е написано, а е много по-високо, естествено организма свиква на по-високи дози на никотин. При липса на контрол, такава ситуация много лесно се постига. Имам случи на хора, на които помагам с цигарите, които са ми споделяли как са станали много по-силно зависими, след употреба на електронна цигара.

Никотинът е отрова

Пълнителите на електронната цигара могат да попаднат в ръцете на дете и сериозно да го натровят. Не забравяйте, че никотинът се използва и за пестицид. Това е съвсем отделен риск от самото използване на електронната цигара

Сигурен съм, че всичко това не може да ви трогне особено. Някои от вас дори не са се замисляли за електронна цигара. Много от вас нямат и деца, заради които да се замислят за тази опция – в рекламите и „димът” е описан като безопасен.

Но във втора част от статията за електронната цигара, аз ще ви разкажа защо точно нямате никакъв шанс да спрете цигарите с електронна цигара.

А до тогава:

Помислете какво е точно нещото което ви кара да пушите? Помислете дали можете да замените една зависимост с друга?