До какви проблеми би довело неизправното жило за ръчна спирачка?

Жило за ръчна спирачка – малък компонент, асоцииран с вторичната спирачна система на автомобила, но така важен. Немислимо е да не се погрижим за своето жило за ръчна спирачка в момента, в който забележим неизправности. Защо е важно да подсигурим ефективната дейност на този компонент, при какви случаи го използваме и по какво да познаем, че се налага ремонт или подмяна, четете надолу в днешния текст.

Жило за ръчна спирачка – какво представлява и за какво се използва?

Жило за ръчна спирачка откриваме при автомобили, камиони, бусове, автобуси, както и при машини от селскостопанската и строителната дейност – трактори, комбайни, валяци, булдозери, кранове и прочее. В същността си всяко жило за ръчна спирачка наподобява по устройство останалите видове жила, които откриваме в различните видове превозни средства и машини – представля метална оплетка, предпазена от най-често гумено уплътнение.

Въпросното жило за ръчна спирачка е пряко обвързано с вторичната спирачна система на автомобила. Наясно сме, че първичната е онази, която сработва при натискане на педала на спирачката. Вторичната спирачна система е пряко обвързана с ръчната спирачка, намираща се в купето на автомобила – с нейна помощ и посредством същото това жило за ръчна спирачка, водачът съумява да блокира задните колелета на превозното средство. Това е особено важно и от съществено значение при два случая. Първо, понякога все ще ни се наложи да паркираме колата си на наклон – именно тогава вдигаме ръчната спирачка, за да подсигурим щателното позициониране на автомобила.

При повредено жило за ръчна спирачка, е възможно вторичната спирачна система да откаже и да се озовем в наистина неблагоприятна ситуация. Вторичната ни спирачна система, а, в това число – и всяко жило за ръчна спирачка, следва да са винаги изправни, тъй като, при отказ или блокиране на първичната спирачна система, начинът ни да спрем превозното средство е чрез активиране на вторичната спирачна система. Ето защо е важно в никакъв случай да не рискуваме – трябва да поддържаме и двата вида спирачни системи в изправност, за да можем да отреагираме своевременно.
Ако пък се спука предпазното уплътнение, в което е побрано самото жило за ръчна спирачка, то тогава жилото е застрашено от измръзване при по-ниски температури.

Ето защо специалистите съветват да се прави честа профилактика – осигурете на определен интервал от време специалист да прегледа всички важни компоненти от устройството на вашия автомобил. Така бихте могли да реагирате своевременно, ако дадена част изисква подмяна или ремонт. Обърнете специално внимание на вашето жило за ръчна спирачка – не допускайте да шофирате незащитени по всички възможни начини.

Информация: https://pontodesign.bg/auto/zhilo-za-rachna-spirachka-i-negovoto-prednaznachenie-v-avtomobila/