Английски като втори език, английски като чужд език

Английският е език на международното общуване. От бизнеса до изкуствата и науките, от образованието до технологиите – всеки трябва да бъде компетентен по английски език, за да може успешно да пътува, да работи и живее в световната общност. За да стигнете на нужното ниво от помощ може да ви бъде някоя езикова школа с добри преподаватели. Ако все пак нямате време и възможност, трябва да знаете, че винаги може да се обърнете към някоя агенция за преводи, която да се погрижи за вашите документи.

Тъй като е необходимо да се владее добре английски, все повече и повече хора търсят курсове по английски език за подобряване на езиковите си умения. Едни от най-популярните курсове са: английски като втори език (ESL), разбира се, също и английски като чужд език (EFL). В тези курсове се преподава английски език на хора, които не могат да говорят английски като основен език и винаги до сега са се обръщали към услугите на професионални преводачи. В тях, също така, могат да ви подготвят да преподавате английски език на чужденци в САЩ или в чужбина, или да ви помогнат в подготовката, за да преминете тестовете по английски за степен на владеене на езика. Дори за последващо обучение, като английска филология, за да практикувате професията на преводачите.

Има много различни видове ESL и EFL курсове по английски език, които се изучават в езиколите школи в България. Например, в ESL/EFL курсовете могат да ви научат на необходимото, за да можете да четете, пишете в основна степен, както и на някои умения за говорене, ако знаете много малко английски. Други езикови курсове може да ви помогнат да усъвършенствате чуждоезиковите си умения с конкретна цел. Например при бизнес командировки в Западна Европа, при чести пътувания до роднини в чужбина, при туристически екскурзии или да се кандидатства за работа, колеж или американско гражданство. Има курсове по английски език за начинаещи, средно напреднали и напреднали.

В някои учат разговорен английски език, в други акцентират върху писане, а трети обхващат правилата на граматиката. Именно заради това голямо разнообразие от курсове, винаги е най-добре да се разгледа учебната програма преди да се избере определен клас, за да се гарантира, че предмета е насочен към уменията, от които имаме нужда.

За щастие, ESL и EFL курсове по английски език са достъпни на много места, включително училищата и колежите, посредством общностни програми за обучение на възрастни, както и в Интернет. Може също така да се усвояват у дома чрез електронна поща, чрез някоя програма за комуникация като Skype или ZOOM с помощта на ръководство за учене. Друг вариант е да се запише курс чрез школа за езиково обучение – това са училища, посветени на преподаването на английски език за всички видове изучаващи. Може също така да се наеме частен учител. Следващото ниво е университетското обучение, където английската филология ще ви даде солидната база знания, за да практикувате превод на английски език.

Най-евтиният вариант е да се завърши един от многото безплатни ESL и EFL курсове по английски език, достъпни онлайн. С интернет-базирани курсове, вие имате предимството да учите между работата и семейните задължения. Понякога качеството на тези курсове е под въпрос, обаче, и може да имате трудности при намирането на такъв, който отговаря на вашите специфични нужди. Онлайн курсовете са напълно достатъчни, за да ви помогнат при следващата екскурзия в чужбина или дори при бизнес командировка.

Ако чувствате, че след всички курсове и обучения знанията ви не са на нужното ниво, винаги може да се обърнете към преводаческа агенция, която да извърши професионален превод на английски език. Ако потърсите чрез Гугъл, ще попаднете на много такива фирми за преводи от и на най-разпостранените езици, а понякога дори на по-екдотични.