Английски като втори език, английски като чужд език

Jun 04, 2020

Английският е език на международното общуване. От бизнеса до изкуствата и науките, от образованието до технологиите – всеки трябва да бъде компетентен по английски език, за да може успешно да пътува, да работи и живее в световната общност. За да стигнете на нужното ниво от помош може да ви бъде някоя езикова школа с добри преподаватели.

Тъй като е необходимо да се владее добре английски, все повече и повече хора търсят курсове по английски език за подобряване на езиковите си умения. Едни от най-популярните курсове са: английски като втори език (ESL), разбира се, също и английски като чужд език (EFL). В тези курсове се преподава английски език на хора, които не могат да говорят английски като основен език. В тях, също така, могат да ви подготвят да преподавате английски език на чужденци в САЩ или в чужбина, или да ви помогнат в подготовката, за да преминете тестовете по английски за степен на владеене на езика.

Има много различни видове ESL и EFL курсове по английски език, които се изучават в езиколите школи в България. Например, в ESL/EFL курсовете могат да ви научат на необходимото, за да можете да четете, пишете в основна степен, както и на някои умения за говорене, ако знаете много малко английски. Други езикови курсове може да ви помогнат да усъвършенствате чуждоезиковите си умения с конкретна цел. Например при бизнес командировки в Западна Европа, при чести пътувания до роднини в чужбина, при туристически екскурзии или да се кандидатства за работа, колеж или американско гражданство. Има курсове по английски език за начинаещи, средно напреднали и напреднали.

В някои учат разговорен английски език, в други акцентират върху писане, а трети обхващат правилата на граматиката. Именно заради това голямо разнообразие от курсове, винаги е най-добре да се разгледа учебната програма преди да се избере определен клас, за да се гарантира, че редмета е насочен към уменията, от които имаме нужда.

За щастие, ESL и EFL курсове по английски език са достъпни на много места, включително училищата и колежите, посредством общностни програми за обучение на възрастни, както и в Интернет. Може също така да се усвояват у дома чрез електронна поща, чрез някоя програма за комуникация като Skype или с помощта на ръководство за учене. Друг вариант е да се запише курс чрез школа за езиково обучение – това са училища, посветени на преподаването на английски език за всички видове изучаващи. Може също така да се наеме частен учител.

Най-евтиният вариант е да се завърши един от многото безплатни ESL и EFL курсове по английски език, достъпни онлайн. С интернет-базирани курсове, вие имате предимството да учите между работата и семейните задължения. Понякога качеството на тези курсове е под въпрос, обаче, и може да имате трудности при намирането на такъв, който отговаря на вашите специфични нужди. Онлайн курсовете са напълно достатъчни, за да ви помогнат при следващата екскурзия в чужбина или дори при бизнес командировка.